Oljarna Rafael
Erjavčeva ulica 1, Domžale

Telefon
041 604 494

E-pošta
oljarna.rafael@gmail.com

Prijava na e-novice

Magnezij - prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanostiMagnezij je naravno prisoten v mnogih živilih, prehranskih dopolnilih in celo v zdravilih. V telesu pripomore kot kofaktor pri več kot 300 biokemičnih reakcijah, vključno s sintezo beljakovin, delovanju mišic in živčevja. Pomemben je za sproščanje energije, sodeluje pa prav tako pri reakcijah presnovah telesa.

Magnezij je v zeleni listnati zelenjavi, sadju, semenih in oreščkih kar dodobro zastopan. Poleg naštetih virov je prisoten še v mesu, ribah, mlečnih izdelkih, čaju in celo v kavi.

Znanstvene trditve, ki jih je odobrila Evropska agencija za varno hrano, EFSA, kot dober vir magnezija, so naslednje:

-prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti

-prispeva k ravnotežju elektrolitov

.prispeva sproščanju energije pri presnovi

-prispeva k delovanju  živčnega sistema

-prispeva k delovanju mišic

-ima vlogo pri sintezi beljakovin

-prispeva k normalnem psihološkem delovanju

-prispeva k ohranjanju zdravih kosti

- prispeva k ohranjanju zdravih zob

- ima vlogo pri delitvi celic

 

POMANKANJE MAGNEZIJA

Magnezij človekovo telo ne proizvaja samo, potrebno ga je zaužiti s hrano, zato njegovo pomanjkanje v današnjih časih ni nobena redkost. Absorbcija zaužitega magnezija je nekje od 30- 60 % .Organske oblike magnezija (citrat,aspartat ) povzročajo nekoliko boljšo absorbcijo v človekov organizem kot anorganske oblike ( karbonat, oksid..).

Do pomanjkanja tega izredno pomembnega minerala lahko pride ob prebavnih težavah, bruhanju, prepogosti uporabi odvajalnih sredstev, prekomernem pitju alkohola, sladkornih bolnikih, pri težavah s ščitnico...

Priporočljiva dnevna uporaba magnezija za  odraslega človeka je med  300 – 400 mg.  Določene skupine ljudi kot so športniki, starejši ljudje, doječe matere, diabetiki, bolniki s srčno-žilnimi pa ga potrebujejo več kot je priporočljiva dnevna količina. Športniki zaradi povečanja potenja in delovanja mišic hitreje izgubljajo magnezij in vodo, zato je priporočljivo uravnati nastalo izgubo. Magnezij lahko uživate v okviru raznolike, uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

TABELA 1: Priporočena dnevna potreba po magneziju:

STAROST

MOŠKI

ŽENSKE

NOSEČNICE

Od rojstva do 6 mesecev

30 mg

30 mg

 

7-12 mesecev

75 mg

75 mg

 

1-3 let

80 mg

80 mg

 

4-8 let

130 mg

130 mg

 

9-13 let

240 mg

240 mg

 

14-18 let

410

360 mg

400 mg

19-30 let

400 mg

310 mg

350 mg

31-50 let

420 mg

320 mg

360 mg

51 plus

420 mg

320 mg

 

 

Za pravilen vnos vitaminov in mineralov lahko poskrbimo z uravnoteženo in čim manj obdelano hrano.

 

Viri:

1.     : Institute of Medicine (IOM). Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluorideexternal link disclaimer. Washington, DC: National Academy Press, 1997.